In 2001 vierde het Meppeler Mannenkoor het 75-jarig jubileum. Men besloot een muziekfestival te organiseren en nodigde alle Meppeler verenigingen en ensembles uit daaraan deel te nemen. Aan die uitnodiging werd gehoor gegeven: bijna dertig gezelschappen, van groot tot klein, traden op voor de Meppeler bevolking. Daarmee was het 1e  Meppeler Muziekfestival een feit.
 

Het initiatief sloeg zó aan, dat men besloot er een tweejaarlijkse traditie van te maken. Voor de organisatie van de 2e editie in 2003 werd een organisatiecomité in het leven geroepen. Het comité bestond uit afgevaardigden van enkele muziek- en zanggezelschappen, de lokale pers, de gemeente Meppel en het toenmalige Regionaal Instituut voor Musische Vorming, nu Scala.

Het werd duidelijk dat de organisatie van zo’n festival gepaard gaat met redelijk veel financiële middelen en daarom werd de stichting Meppeler Muziekfestival (MMF) opgericht. Een stichting kan voor de organisatie van een festival beter subsidie aanvragen dan een afzonderlijke vereniging. Zo werd onder auspiciën van de stichting MMF in 2003 het tweede Meppeler Muziekfestival gehouden.

Tijdens de 3e editie in 2005 werd het festival uitgebreid met een aparte popavond op vrijdag, met beeldende kunst en een educatief traject. Voorzichtig werden ook contacten gelegd met de Tsjechische gemeente Most, de partnergemeente van Meppel. In 2007, tijdens de 4e editie, verzorgde onder andere het kinderkoor Koralek uit Most een indrukwekkend optreden.

 
Na volgende edities in 2009, 2011 en 2013 vond in 2014 een extra ééndaags festival plaats ter gelegenheid van “Meppel, culturele hoofdstad van Drenthe”. De 10e editie van Meppeler Muziekfestival vond plaats op 12 en 13 mei 2017, de 11e editie op 17 en 18 mei 2019.
De 12e editie vond plaats op vrijdag 20 en zaterdag 21 mei 2023.